Wietske Ester

Associate Professor Kinder- en Jeugdpsychiatrie, kinder- en jeugdpsychiater en senior onderzoeker bij Sarr Expertisecentrum Autisme.

Wietske Ester is Associate Professor Kinder- en Jeugdpsychiatrie bij Curium-LUMC. Zij werkt als kinder- en jeugdpsychiater en senior onderzoeker bij Sarr Expertisecentrum Autisme, Lucertis kinder- en jeugdpsychiatrie in Rotterdam. Door wetenschappelijk onderzoek met de dagelijkse patiëntenzorg te verbinden, wil zij de zorg voor kinderen met autisme en hun ouders verbeteren.

Het onderzoek dat zij doet, richt zich op biologische en epidemiologische psychiatrie en specifiek autisme. Zij begeleidt promovendi, onder meer vanuit het Zon-MW Reachaut project gericht op overgangen in het onderwijs bij kinderen met autisme. In 2016 zijn hierdoor zo’n 100 jeugdartsen in de regio Rotterdam Rijnmond opgeleid in autisme opsporing bij het groep 2 consult via een online school. Vanaf 2015 werkt zij samen met de Generation R studie in het ErasmusMC gericht op kinderen met autisme kenmerken en problematisch eetgedrag. Vanaf 2017 superviseert zij de Tandem-studie waar de interventie Theraplay in kinderen met autisme tussen de 3 en 6 jaar oud wordt onderzocht in een gerandomiseerde studie met controlegroep. Ook wordt hierbij de geestelijke en lichamelijke stress bij hun ouders onderzocht door het bepalen van hoofdhaar cortisol.

Wietske Ester studeerde medische biologie (MSc 1997) en geneeskunde (MD 2002) bij de Universiteit van Amsterdam, en genetische epidemiologie (MSc 2005) bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar promotie-onderzoek betrof “Erfelijke en omgevingsfactoren in pre- en postnatale groeistoornissen. Studies in kinderen die te klein voor de zwangerschapsduur zijn geboren (SGA), met en zonder postnatale kleine gestalte” (PhD 2009, ErasmusMC-Sophia, Rotterdam). Tijdens haar opleiding tot psychiater werkte zij als onderzoeker bij de Mailman School of Public Health, Columbia University, NYC.

 Bekijk Wietske op LinkedIn.

Wietske heeft de LOL-training '(Vroeg)signalering van autisme in de JGZ' verzorgd.

← Ouder bericht Nieuwer bericht →