Hetty Joustra

GZ-psycholoog, cognitief gedragstherapeut en docent en supervisor Pivotal Response Treatment.

Na werkzaam geweest te zijn bij het Dr. Leo Kannerhuis en ruim 10 jaar bij Altrecht heb ik vervolgens ruim 12 jaar gewerkt bij Centrum Autisme (CA) als GZ psycholoog. Het doen van diagnostisch onderzoek, het bieden van consultatie en supervisie en het geven van verschillende behandelingen behoorden tot mijn takenpakket.

In 2005 heb ik bij CA kennis gemaakt met Pivotal Response Treatment, een gedragstherapeutische behandeling ontwikkeld door Koegel & Koegel in de V.S. Na jaren als autisme-deskundige werkzaam te zijn geweest, was ik enorm verrast door het effect van deze motiverende behandeling op de interactie tussen ouder en kind.

Als GZ psycholoog en cognitief gedragstherapeut heb ik de PRT mogen implementeren binnen CA en als gecertificeerd PRT docent (level V) inmiddels al veel hulpverleners mogen opleiden tot PRT trainer.

Als docent ben ik verbonden aan de RINO groep, waar ik naast de vierdaagse PRT-cursus ook modules binnen de GZ-opleiding verzorg en daarnaast de tweedaagse cursus “Cognitieve gedragstherapie en autisme”.

Door de ervaring dat een kindje met (het vermoeden van) autisme gestimuleerd kan worden om zich wél te richten op de sociale omgeving en het blijvende effect die deze sociale ontwikkeling heeft op de breinontwikkeling van een kindje, ontstond de wens om zo vroeg mogelijk te willen interveniëren. Ouders eerder kunnen helpen bij hun zoektocht en hen tools in handen geven, waardoor hun gevoel van onmacht vermindert, ondersteunden deze wens. In 2015 ben ik, vooral vanuit deze wens, een eigen praktijk begonnen, het PRT centrum, waar ik behandeling en docentschap combineer.

Als lid van het landelijk expertise netwerk “Autisme Jonge Kind” maak ik deel uit van dit netwerk van professionals waarbij wij ons richten op het delen van kennis en het ontwikkelen van interventies op het gebied van vroegherkenning, diagnostiek en behandeling bij jonge kinderen met (een vermoeden van) autisme.

Vanuit dit netwerk en in samenwerking met Study2Go is de cursus  '(Vroeg)Signalering autisme in de Jeugdgezondheidszorg(JGZ)' ontwikkeld, een live online groepscursus voor JGZ-professionals.

Om deze cursus te mogen en kunnen geven heb ik bij LearningConnected de basistraining gevolgd om LOL-docent te worden. Het online lesgeven vereist andere vaardigheden dan doceren zoals ik gewend ben en ik ben verrast over de mogelijkheden die een Live Online klaslokaal biedt. Het grote voordeel voor cursisten is de geringe tijdsinvestering en het landelijke bereik.

 Bekijk Hetty op LinkedIn.

← Ouder bericht Nieuwer bericht →