Maaike Merckens: Weerbaar opvoeden

Juriste en filosoof
 
Mijn naam is Maaike Merckens-Bekkers. Ik heb rechten en filosofie gestudeerd. Na werkzaam te zijn geweest in het internationale bankwezen waar ik geleerd heb globaal te denken, besloot ik toch dat mijn toekomst lokaal geleefd moest worden. Filosofie bood mij diepgang in het nadenken over levensvragen en sluit perfect aan bij mijn vrijdenkende levenshouding. Al snel stal het filosoferen met kinderen en jongeren mijn hart, niet in de laatste plaats door de vaak open en nieuwsgierige reacties van de kinderen.
In 2006 heb ik WonderWhy opgericht waar ik me, samen met Sabine Wassenberg, richt op het filosoferen met kinderen en jongeren in de meest uiteenlopende vormen. Veelvuldig filosoferen op basisscholen in Amsterdam West maakte ons bewust dat de wereld nog veel diverser is dan we ooit vermoedden. Er zijn zoveel mensen met verschillende wereldbeelden en overtuigingen die met elkaar botsen en ook velen met verschillende cultureel/religieuze achtergronden die eigenlijk nooit met elkaar praten of mixen. Dit leidt tot onbegrip en vaak onwil met elkaar te verbinden als mens.
Door in gesprek te gaan op een open, filosofische manier, waarbij de vraag één van de belangrijkste instrumenten is om én het denken te verdiepen én je oordeel uit stellen hebben we gemerkt dat er spanningen opgelost kunnen worden. Het is een hele kunst om jezelf steeds weer te dwingen vragend te luisteren zonder direct te oordelen, om je oordeel te baseren op argumenten en niet zozeer op je buikgevoel. Maar het is bijzonder de moeite waard. Het maakt je weerbaar, tolerant en wijs.
 
Maaike geeft de cursus: 

← Ouder bericht Nieuwer bericht →