Jeanine

 

Docent-onderzoeker bij Fontys Hogeschool Pedagogiek.

Mijn naam is Jeanine. In mijn leven heb ik steeds op de landsgrens gewoond. Ik ben opgegroeid in het Katholieke Hulst in Zeeuws-Vlaanderen. Een klein eilandje in een Gereformeerde zee. Wij trokken daarom vooral naar onze eveneens Katholieke Zuiderburen (Antwerpen, Gent), waar we de Bourgondische levensstijl herkenden, maar waar het toch ook weer echt heel anders was.

Vervolgens ben ik op mijn 17e vertrokken naar Maastricht om naar de HBO-J te gaan. Oh cultuurshock: ook Katholiek, maar het geloof daar wel zeer verweven in het doen en laten. De taal: niet te verstaan en beperkt ABN nog in de jaren ’80. Maastricht zo ver van huis en in mijn Zeeuws-Vlaanderen geen treinverbinding, zodat ik echt niet elk weekend terug kon naar huis en me wel moest onderdompelen in het leven daar.

Om ook de Duitse grens maar eens wat dichter bij te ervaren en zeker ook te voelen wat het echte studentenleven met me zou doen heb ik nog vijf jaren met veel plezier in Nijmegen gewoond en ben ik sinds 1991 vast geland in Goirle bij Tilburg.

Ik ben docent-onderzoeker bij Fontys Hogeschool Pedagogiek. Mijn aandachtsgebieden zijn specialistisch opvoeden en kindermishandeling en het cultuursensitief werken. Ik werk hier sinds ongeveer 15 jaar. Daarvoor heb ik verschillende functies gehad in de Jeugdhulpverlening en heb ik ervaren hoe belangrijk het is om goed aan te sluiten bij de clienten waarmee je werkt. De groep clienten was zeer divers en ik heb ontdekt dat ieder zijn eigen verhaal heeft en dat als je bereidt bent daar oprecht naar te luisteren je uitkomt op wat werkelijk van waarde is voor mensen, wat hen beweegt en wat hen helpt om weer te geloven in hun eigen kunnen daar waar het soms (tijdelijk) moeilijk is.

Als onderzoeker vanuit het lectoraat Diversiteit en opvoedkundig handelen is mijn focus steeds gericht op leveren van een bijdrage aan het cultuursensitief werken in de beroepspraktijk. Vanuit het lectoraat is ook mijn samenwerking met Study2Go tot stand gekomen.

Jeanine geeft de LOL-training 'Cultuursensitief werken en vroegsignalering LVB- en GGZ-problematiek bij migrantenjeugd'.

← Ouder bericht Nieuwer bericht →