Het Riace-model

Geplaatst door Birgit Klapper op

Het Riace-model, het leek een succes in Italië. Vernoemd naar het dorpje Riace, een uitstervend dorp in het zuiden van Italië, wat op initiatief van de burgemeester migranten uit Afrika welkom heette. Het werkte: het dorpje knapte weer op, de jongeren die in het dorp zelf al woonden kregen weer werk en de migranten konden aan het werk en/of een vak leren.

De migranten en asielzoekers brengen leven in dit dorp. Door al meerdere dorpjes in Sicilië en Calabrië werd het idee overgenomen. Maar Salvini, de huidige minister van binnenlandse zaken, wil hier een eind aan maken. Zo is de burgemeester die dit plan had opgezet, nu huisarrest opgelegd. De migranten in de dorpjes krijgen nu te horen dat ze naar opvangcentra elders moeten verkassen, of dat ze mogen blijven, maar zonder enige subsidie.

Het regent nu protesten in Italië. Een prachtig idee, dat echt werkte, wordt nu de bodem ingeslagen. Juist nu werd getoond dat de komst van migranten niet alleen maar negatief is, maar ook juist bepaalde problemen op kan lossen.

Lees hier meer.

← Ouder bericht Nieuwer bericht →