CASE

(Vroeg)signalering autisme voor JGZ-professionals

Al meer dan 200 professionals volgden de live online cursus

In samenwerking met Lucertis Kinder- en Jeugdpsychiatrie en Sarr Expertisecentrum Autisme

Vroegsignalering van autisme in de jeugdgezondheidszorg

Het is bekend dat voor verschillende ontwikkelingsstoornissen geldt: hoe eerder je het kunt signaleren, hoe eerder je kunt behandelen en hoe beter de toekomstperspectieven er uit zien. Dit geldt ook voor autisme. Vanuit Sarr Expertisecentrum Autisme/Youz (voorheen Lucertis) werd een onderzoek gestart naar de vroegsignalering van autisme. CJG Rijnmond deed mee aan dit onderzoek. Het onderzoek wijst uit dat de signalen van autisme vanaf 2-jarige leeftijd bij kinderen zichtbaar zijn, bijvoorbeeld in het oogcontact, de manier van praten en de sociale interactie. Toch wordt autisme in de meeste gevallen pas gesignaleerd als kinderen tussen de 5 en 10 jaar oud zijn.

CJG Rijnmond kwam bij Study2Go met de vraag om een training te ontwikkelen waardoor CJG-medewerkers autisme beter en eerder konden signaleren bij jonge kinderen, zodat zij eerder konden starten met de behandeling. Om dit op een zo efficiënt mogelijke manier te doen, ontwikkelden we een Live Online Leren (LOL) training. De psychiaters - experts op het gebied van autisme – hebben wij opgeleid tot Live Online Leren trainer. Samen met hen ontwierpen we de training (vroeg)signalering van autisme in de JGZ, bestaande uit drie sessies van anderhalf uur. Binnen een jaar werden er 100 CJG-medewerkers getraind. En met succes!

Het onderzoek, onder leiding van Maarten van ’t Hof, toont aan dat de training bleek te werken. De artsen konden stoornissen in het autismespectrum daarna beter signaleren. Bovendien gaven ze aan dat hun kennis was toegenomen!

Wil je meer weten over het onderzoek? Bekijk hier het volledige onderzoek en de resultaten. Of lees het nieuwsartikel over het onderzoek naar vroegsignalering van autisme in het AD.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf en medewerkers?

We denken graag met je mee om een op maat gemaakt traject te ontwikkelen, gericht op de leervragen van jouw medewerkers. Neem contact met ons op. We maken graag kennis met je.

📞 +31 (0)20 244 15 62
📨 contact@study2go.nl 

"Ik heb de cursus als heel waardevol ervaren. Hij had voldoende diepgang en het werken via LOL was echt een meerwaarde: leren in een groep, zonder de bijbehorende reistijden, erg prettig."

Manuella van Dijken, Jeugdarts, CJG Rijnmond

"Het live online zijn voelde aanvankelijk wat ongemakkelijk maar wende al snel en blijkt een heel makkelijke methode om zonder je plaats te verlaten in contact te komen met docenten en medecursisten. Ook inhoudelijk was ik tevreden over de aangeboden stof en methode."

Marjolein Kuijk, Jeugdarts, CJG Rijnmond

"Het leren via LOL, Live Online Leren, is mij goed bevallen. Inloggen vanachter je eigen computer, maar er is toch live contact met de docenten en de groep mede-cursisten. De mogelijkheid om te kunnen chatten, stemmen en de aanwezigheid van de webcam maakte het echt interactief. Ik kan deze cursus en vooral het leren via LOL echt aanraden aan zorgprofessionals."

Jeugdarts KNMG / Arts M&G, CJG Nissewaard

"Mijn eerste ervaring met LOL (live online leren) was zeker positief! Fijn om met collega's ervaringen uit te wisselen en ook feedback te krijgen van een professional."

Marjolein de Kwaadsteniet - de Bruin, Jeugdarts (0-4 jr), CJG Rijnmond

"De cursus was heel goed geaorganiseerd. De leerstof was heel leerzaam (een goede balans tussen theoretische kennis en leerzame casussen uit de praktijk, inclusief de mogelijkheid om een eigen casus te bespreken). De beeld- en geluidkwaliteit was prima en de kwaliteit van lesgeven van de docente was excellent. Ik heb met heel veel plezier de LOL-cursus gevolgd en heb er veel van geleerd en ik zal in de toekomst heel graag de LOL-cursussen blijven volgen."

Drs. Aziza Azizi, Jeugdarts KNMG, CJG-Feijenoord

Trainers Irina en Hetty vertellen over de cursus
De online cursus bestaande uit 2 sessies is geaccrediteerd en 100% interactief
Trainer: Irina Uitewaal-Poslawsky
Beleidsmedewerker Zorg, Geregistreerd Verpleegkundige
Trainer: Hetty Joustra
GZ-psycholoog, cognitief gedragstherapeut en docent en supervisor Pivotal Response Treatment