Wat ga ik leren en ... waarom?!

Geplaatst door Anoeska Vellekoop op

Door Hester Hooijen. Het was 1994. Met mijn vwo-diploma op zak had ik een keuze te maken. Wat ga ik doen? Psychologie dat leek me wel wat. Niet te zwaar, iets met mensen.  

Het eerste jaar aan de UVA was ik al snel verdwaald. Grootschalige hoorcolleges, dikke Engelstalige boeken en…statistiek? Statistiek... Hoezo??? Het hele nut van statistiek en veel andere vakken tijdens mijn studie ontging mij volkomen. Waarom leren we dit? Pas in het derde jaar werd bij toegepaste psychologie duidelijk dat statistiek heel erg handig kan zijn om bijvoorbeeld onderzoek te doen naar het verschil tussen attitude en gedrag en hoe je deze kennis vervolgens weer kunt gebruiken om mensen daadwerkelijk aan te zetten gedrag te veranderen. Aha... daarom dus. Waarom hebben ze me dat niet eerder verteld?

Niet alleen op school maar ook in mijn werk als trainer en nu als LOL-trainer kom ik regelmatig docenten en trainers tegen die de introductie van hun les volstaan met een welkomstwoord, een agenda en misschien nog een paar leerdoelen. De waarom-vraag wordt zelden gesteld of beantwoord. En als mensen het belang of de noodzaak niet begrijpen, waarom zouden ze dan opletten?

En het is niet ingewikkeld. Gebruik een eigen voorbeeld, een recent artikel, actuele cijfers of vraag het de deelnemers zelf. Waarom dit onderwerp? En waarom denken jullie dat je dit moet leren? Is het antwoord “Geen idee” dan weet je helemaal zeker dat het nodig is hier aandacht aan te besteden.

De les "Medisch rekenen" starten bijvoorbeeld met een krantenartikel over de fatale gevolgen van verkeerde medicatie-toediening maakt de noodzaak gelijk duidelijk. Met een goede video van een dame die -ondanks veel contact met allerlei zorgprofessionals, toch pas op haar 21e te horen krijgt dat ze Autisme heeft maakt zorgprofessionals gelijk duidelijk dat zij een cruciale rol spelen in de vroeg-signalering van Autisme.

Dus trainers: Wil je cursisten actief betrekken bij je les? Zorg dan dat je aan het begin gelijk duidelijk maakt wat het belang is!

 

← Ouder bericht Nieuwer bericht →Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published