Voorstellen met LOL

Geplaatst door Anoeska Vellekoop op

Een grote uitdaging waar veel trainers voor staan is het bedenken van een goede kennismakingsoefening. De ‘hoe heet je, hoe oud ben je en welk werk doe je-kennismaking’ is niet alleen saai, maar geeft ook vaak niet de informatie die je als trainer wenst.

Een goede kennismakingsoefening staat in het teken van het doel van de training. Dit geldt ook live online!

Een aantal inspirerende kennismakingsoefeningen zijn de volgende:

  1. Training Multiproblemgezinnen & cultuursensitef werken: De vraag: “Vertel iets over jezelf dat de anderen niet verwachten” levert de volgende reacties op. Een Marrokaanse hulpverlener genaamd Mohammed geeft aan dat hij aan schoonspringen doet en de ‘nette’ docente bekend dat ze gek is op whiskey. Met andere woorden: What you see is not always what you get. Wat gelijk ook de rode draad is voor de verdere sessie.
  2. Training Drugsgebruik onder Jongeren (signaleren en bespreekbaar maken wordt gestart met de vraag: “Vertel eens hoe was jij als 16 jarige?” toont gelijk aan dat we allemaal jong zijn geweest en plaatst het experimenteren met drugs en hoe het gesprek aan te gaan met de jongere in een ander daglicht.
  3. Waar kom jij vandaan? Een mooie maar complexe werkvorm waarin de deelnemers via google maps streetview laten zien waar ze zijn opgegroeid. Waar kom jij vandaan en hoe heeft dit jouw perceptie op anderen en de wereld beïnvloed? Is een van de belangrijkste thema’s binnen deze training. De werkvorm werkt alleen bij een kleine groep en als de trainer goed de regie houdt!
  4. In het kader van de training Relatiebeheer van de Brijder luidde de opdracht: Verkoop jezelf binnen 1 minuut!
  5. Kennismaking Engelse les voor voortijdig schoolverlaters: Als huiswerkopdracht kregen de leerlingen een video-opdracht waarin je jezelf voorstelt in het Engels!
  6. Veel mensen zitten thuis tijdens de les. Perfecte plek om écht iets van jezelf te laten zien. Bijvoorbeeld de oefening om iedereen binnen 1 minuut een voorwerp te laten pakken dat echt iets over henzelf zegt.

Heb je ook een leuke kennismakingsoefening voor LOL? Deel deze!

← Ouder bericht Nieuwer bericht →Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published