Tools online leren, door de bomen het bos zien!

Geplaatst door Birgit Klapper op

Als online leerbedrijf is het belangrijk de nieuwste trends, ontwikkelingen en tools in de gaten te houden. En dat valt niet mee. Vooral op het gebied van producten en tools is het eigenlijk onmogelijk ze allemaal te kennen, laat staan er mee te werken en kritisch te analyseren.

Gelukkig zijn er mensen die hier een dagtaak van maken, en die daar mooie overzichtjes van maken en deze online plaatsen. Een uitgebreid overzicht tools op dit gebied is te vinden op de The Centre for Learning & Performance Technologies. Met meer dan 1000 tools verdeeld over 38 categorieën is dit denk ik wel de meest volledige website in zijn soort.

Daarnaast kunnen bezoekers hier stemmen op hun favoriete tool zodat er ook ieder jaar weer een ‘top 200 tools for learning’ ontstaat. Kritische kanttekening: Dat een tool veel stemmen krijgt betekent niet dat dit ook de beste tool in zijn soort is! Mensen stemmen vaak op een tool omdat ze deze kennen en geen vergelijkingsmateriaal hebben. Zo staat het leerplatform Moodle op plaats 35. Als open source tool met wereldwijd 60.000.000 gebruikers niet zo gek. Toch zijn er veel mooiere en klantvriendelijke leerplatformen beschikbaar. Als bedrijf in deze tijd nog met Moodle beginnen is echt een beetje… dom.

Ander nadeel van dit overzicht is dat het wel heel erg veel tools zijn en dat er niet echt een vergelijking wordt gemaakt of inzicht wordt gegeven in welk type tools je waarvoor inzet.

Zoek jij als docent of trainer concretere handvatten in het online leerlandschap? Ik kwam laatst op de website van Wilfred Rubens (Nederlands bekendste vlogger op het gebied van online leren) een simpel effectief overzichtje tegen.

Rubens benoemt verschillende leertechnologieën, met een korte beschrijving, de voor- en nadelen en een aantal voorbeeld-tools. Fijn en duidelijk. Mooie is dat je binnen de tabel kunt sorteren en filteren. Klein minpuntje: Rubens benoemd wel ‘Webinars ‘als leertechnologie om ‘Online presentaties te verzorgen’. ‘Live online lessen’ worden echter niet apart benoemd, maar zijn toch iets heel anders dan Webinars. Daarom verdienen deze toch echt wel een aparte beschrijving. Of een andere benaming waar beide onder kunnen vallen... idee voor de volgende lijst misschien?

Door: Hester Hooijen

← Ouder bericht Nieuwer bericht →Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published