Puberteit en ADHD

Geplaatst door Birgit Klapper op

Door: Romy Hoogeveen

De meeste kinderen met ADHD houden klachten in de adolescentie. De klachten zien er wel vaak iets anders uit. Klimmen en rennen verandert vaak in innerlijke onrust en wordt dus minder opvallend, maar geeft nog altijd problemen. Aandachts- en concentratieproblemen vallen juist meer op als kinderen ouder worden. Het zelfstandig functioneren en plannen en organiseren zijn vaak niet goed ontwikkeld, maar deze vaardigheden zijn juist steeds meer nodig op de middelbare school. Hoe ouder een kind wordt, hoe hoger de eisen zijn die aan die vaardigheden gesteld worden. Aan de andere kant kunnen bij sommige kinderen de symptomen ook verbleken in de adolescentie.

De puberteit is een lastige fase voor ouders met kinderen met ADHD. Aan de ene kant wilt het kind meer op eigen benen gaan staan en aan de andere kant merkt de als ouder dat deze toch extra steun moet bieden, bijvoorbeeld bij het maken van huiswerk of het leren van toetsen. Het evenwicht zoeken tussen zelf laten doen en steunen kan conflicten opleveren

Daarnaast kan het moeilijk zijn om te bepalen waar bepaald gedrag vandaan komt: is het de puberteit of is het ADHD gedrag? Beiden versterken elkaar ook vooral heel erg.

Het kan helpen om er samen met uw kind over te praten en te vragen wat uw kind zelf wil. Klik hier voor meer tips voor ouders voor het omgaan met een puber met ADHD. 

 

Bron: Kenniscentrum Kind- en Jeugdpsychiatrie

← Ouder bericht Nieuwer bericht →Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published