Live Online Leren vs. het huidige onderwijs

Geplaatst door Birgit Klapper op

Door: Birgit Klapper. LOL staat voor Live Online Leren; online leren, maar dan met de interactie die je gewend bent uit een klassikale training. Maar wat houdt dat nou precies in? Waarom is LOL nou zo interessant ten opzichte van alle bekende onderwijsvormen? Daarover lees je meer in deze blog.

Klassikaal leren

Iedereen kent het klassikaal leren: met een hele groep in een klas of een zaal waarin er les wordt gegeven. Dit is de meest voorkomende onderwijsvorm en wordt ook in het basis-, voortgezet- en hoger onderwijs voornamelijk toegepast. Het voordeel van deze onderwijsvorm is dat je direct contact hebt met de docent/expert en jouw klasgenoten/medecursisten. Je kunt direct inspringen op (non)verbale communicatie en met elkaar leren. Een nadelige kant van klassikaal leren is dat je allemaal naar dezelfde locatie moet. Dit kan betekenen dat je lang moet reizen voordat je kunt deelnemen. Ben je ziek of niet zo mobiel? Ook dan moet je zorgen dat je op de locatie kunt komen. Dit lukt in sommige gevallen niet, wat betekent dat je onderdelen kan gaan missen.

Online leren

Tegenwoordig wordt er ook veel gebruik gemaakt van e-learning: online leermodules die je zelfstandig en in je eigen tempo kunt doorlopen. Je hoeft niet meer te reizen en bent niet afhankelijk van het tempo dat de docent/trainer aanhoudt. Heel erg handig als je gemotiveerd en gedisciplineerd bent, iets minder handig als je er niet zo’n zin in hebt of het niet begrijpt. Je mist namelijk het directe contact met anderen.

Daarnaast worden er ook webinars gegeven. Hierbij log je online in en krijg je een soort ‘college’. Een docent/expert verteld over een bepaald onderwerp en iedereen is ingelogd vanaf zijn/haar eigen locatie. Reizen is dus niet meer nodig, maar ook hier mist de directe interactie met de anderen. Soms is er wel een mogelijkheid om vragen te stellen, maar in een grote groep blijft het toch lastig en wordt er voornamelijk informatie ‘verzonden’ door de docent/expert.

Live Online Leren

Eigenlijk zegt het woord het al; Live Online Leren. In deze onderwijsvorm komen de beste onderdelen van het huidige onderwijs bij elkaar. Je leert online, maar wel met live interactie met medecursisten en een expert. Je logt in vanaf de locatie waar jij je op dat moment bevindt; thuis, op je werk of zelfs vanuit het buitenland. Ook alle andere cursisten doen dat en je ontmoet elkaar in het LOL-klaslokaal. In dit virtuele klaslokaal heb je veel mogelijkheden om de interactie tussen de deelnemers op gang te houden; een chat, het delen van video’s en je scherm, een interactief whiteboard, werken in subgroepjes en nog vele andere mogelijkheden. Daarnaast kun je in de altijd bereikbare LOL-omgeving je goed voorbereiden op de sessies. Je kunt bijvoorbeeld artikelen lezen, opdrachten inleveren, video’s bekijken en kennis delen in de community.

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze nieuwe vorm van leren? Bekijk dan ons cursusaanbod, wordt zelf LOL-trainer of neem deel aan de gratis live demo.

← Ouder bericht Nieuwer bericht →Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published