Live Online Cognitieve Gedragstherapie Brijder krijgt vervolg!

Geplaatst door Birgit Klapper op

Echt goed live online behandeling geven, is dat mogelijk?

Behandelaar Chuilin Siu en ervaringscoach Chantal menen van wel.

Voorjaar 2018: Na een intensieve training van Learning Connected om echt goed live en online les te geven en een succesvolle pilot zijn Chuilin en Chantal er klaar voor. Samen hebben ze een mooi programma ontwikkeld met interactieve opdrachten die ze tijdens de live sessie met cliënten met een middelen of alcoholverslaving kunnen gebruiken en ook het huiswerk voor de cliënten staat online. De live online training kan beginnen!

Maar… waar blijven de cliënten? Cliënten staan duidelijk niet in de rij als ze horen dat ze de cognitieve gedragstherapie ook online kunnen volgen. “Waarom kan ik niet gewoon langskomen? Dat is toch veel persoonlijker?”

Techniek is toch wel spannend en onbekend maakt onbemind. En als ook de collega’s van Chuilin niet echt warmlopen voor het idee cliënten door te verwijzen naar haar live online therapie groepje gooit ze bijna de handdoek in de ring.

Toch zet het dappere duo door en als er in de zomervakantie slechts 1 kandidaat is om de CGT- training te volgen is het voor Chuilin duidelijk. ‘Dat kan, maar dan wel live en online!” zegt ze tegen de cliënt.

Eerlijk heeft ze er op voorhand niet zo heel veel vertrouwen in. De cliënt heeft duidelijk geen zin in therapie en als hij hoort dat hij de sessies vanuit huis via de computer gaat volgen lijkt de motivatie niet bepaald toe te nemen. En dan laat ook de techniek het afweten. Chuilin gebruikt voor de sessies haar eigen oude laptop want op de beperkte Chromebook van het werk werkt het programma niet.  En als haar oude laptop ook niet meewerkt duikt ze samen met Chantal achter haar laptop.

Toch gaan ze van start, met 1 client. Samen geven zij 6 live online sessies van 1,5 uur. En ondanks alle tegenslagen verloopt de gehele therapie van begin tot eind boven verwachting positief. 

Chuilin vindt het geven van de online sessies echt leuk en leerzaam. “Grappig dat het eigenlijk heel persoonlijk is”, zegt ze. Het is bijna vertrouwder en intiemer dan wanneer je iemand op kantoor treft. Zo apart. En ook belangrijk, we hebben ook echt veel plezier. We lachten wat af”.

Wat Chuilin opvalt is dat ze tijdens de live online sessie meer structuur heeft dan tijdens een gesprek op locatie. Door het gebruik van de interactieve powerpointslides en de opdrachten op het schoolbord houdt ze het gesprek beter in de hand en ook de aandacht van de cliënt beter vast.

“Wat ook apart is, is dat ik als behandelaar nu ineens ook weer kritisch ben op hoe ik zelf de gesprekken voer. Ik zie natuurlijk mezelf in beeld en dat is toch een soort feedback waar ik van leer...”.

Maar het mooiste is wel dat ze merkt dat de kritische cliënt echt serieus met de aangereikte tools aan de slag gaat. Zo is Chuilin verrast als ze hoort dat de cliënt van alle aantekeningen op eigen initiatief een screenshot te maken hij deze later nog eens kan nalezen.

Dat de cliënt echt tevreden was bleek ook uit de schriftelijke evaluatie. Hij beoordeeld de behandeling met een 9. Over het online volgens van de sessies zegt hij: ”Je hoeft de deur niet uit, gewoon thuis en het voelt alsof je echt in een ruimte/lokaal zit”. Op de vraag of hij deze online vorm van therapie ook zou aanbevelen antwoordt hij “Jazeker!”

Na deze positieve ervaring ziet Chuilin duidelijk de meerwaarde van live online training. Maar ze snapt ook dat er meer exposure nodig is om het onder de aandacht te krijgen van cliënten en collega’s. Chuilin en Chantal gaan stug door. De volgende cliënt heeft zich aangemeld en Chuilin heeft een nieuwe laptop dus klaar voor de volgende ronde!

En nu 1 cliënt over de dam is volgen er hopelijk meer! Of moeten we zeggen... Nu er 1 behandelaar over de dam is...?

Hester

← Ouder bericht Nieuwer bericht →Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published