Humor in de online klas werkt

Geplaatst door Study2Go . op

Door: Hester Hooijen.

Dat interactie essentieel is voor de betrokkenheid van deelnemers en het leerrendement wisten we natuurlijk al lang. Maar in het artikel  Laughter To Learning: How Humor can Build Relationships and Increase Learning in the Online Classroom’ (McCabe, Sprute & Underdown, 2017) wordt aangetoond dat ook het toevoegen van humor aan je online les zorgt voor meer aandacht en focus bij de deelnemers en helpt de brug in afstandsleren te overbruggen!

In dit onderzoek geven deelnemers aan dat humor tijdens de sessies hen geholpen heeft zich meer verbonden te voelen met de trainer. Ook leren ze beter als de trainer humor toepast tijdens de sessie.

Hoe voeg je humor toe aan je live online lessen?

Ben jij niet zo goed in het maken van ad-hoc grappen? Geen paniek. Door het toevoegen van een cartoon,  een citaat of een goede grappige video of animatie kan ook jij eenvoudig humor toevoegen aan je sessie. Zorg wel dat jij je er prettig bij voelt, dat het ‘past’ bij de doelgroep en uiteraard dat het bijdraagt aan het lesonderwerp. Ga in geen geval deelnemers persoonlijk beledigen.

Goed gebruik van humor die ik online voorbij heb zien komen:


Illustratieve plaatjes uit de training Cultuursensitief werken. Wie herkent zichzelf in deze plaatjes?

 

Zeer grappige maar confronterende werkvorm om deelnemers zelf te laten ervaren hoe een persoon met een licht verstandelijke beperking zich de hele dag voelt.

Deze video werd gebruikt in training over signaleren drugsgebruik van Brijder en toont met humor verschillende typen drugs en de effecten te tonen.

 

Breuken uitgelegd met humor? Het kan echt! Grappig filmpje gebruikt tijdens les Rekenen Mondriaan.

Heb jij zelf voorbeelden van humor in de online klas? Deel ze met ons!

Bronnen:

C. McCabe, K. Sprute, K. Underdow (2017) LAUGHTER TO LEARNING: HOW HUMOR CAN BUILD RELATIONSHIPS AND INCREASE LEARNING IN THE ONLINE CLASSROOM Journal of Instructional Research, 6, 4-7.

← Ouder bericht Nieuwer bericht →Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published