Het virtuele leven van de jeugd van tegenwoordig

Geplaatst door Ismail Osman op

Study2Go organiseert live online bijeenkomsten waarin je beter leert om te gaan met het virtuele leven van jongeren.
Klik hier voor meer informatie

Smartphones, tablets, laptops en smartwatches; ze zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het leven van – voornamelijk – jongeren. Het makkelijke en altijd toegankelijke gebruik van internet is daarbij het belangrijkste onderdeel. Dit gaat hand in hand met het gebruik van sociale media en gamen. Jongeren hebben 24/7 online contact met hun netwerk van vrienden, klasgenoten en andere bekenden.

Aangezien dit contact zo gemakkelijk gaat, kan het soms zo ver gaan dat jongeren ontwricht raken. Ze sluiten zich op in hun kamer, gaan spijbelen of worden online gepest. Er verschijnen steeds vaker zorgwekkende berichten in het nieuws. Zo geeft de helft van de jongeren aan verslaafd te zijn aan social media (NOS, 2018). Sinds deze week erkent de World Health Organization game verslaving als een officiële verslaving (Volkskrant, 2018). De consequenties van problematisch social media en game gedrag beginnen steeds nadrukkelijker aan het licht te komen.

Het is als ouder, leraar of professional lastig om hiermee om te gaan. Vaak ben je er zelf niet mee bekend en heb je ook geen idee wat er allemaal online gebeurd. Dit kan leiden tot veel onbegrip, wat over het algemeen de situatie alleen maar verslechterd. Pas wanneer je elkaar begrijpt kun je een betekenisvol gesprek met elkaar voeren.

Hoe ga je het gesprek aan met jongeren? Wat zijn de trends van dit moment? Wanneer wordt het gebruik van social media en gamen nou écht problematisch? En wat doe je hier aan? Om de steeds relevanter wordende issues beter te leren begrijpen organiseert Study2Go live online bijeenkomsten. De bijeenkomst '' Omgaan met het social media en game gedrag van mijn kind  '' wordt begeleid door Mariken Muller, programmaleider Jeugd Ambulant bij Brijder Verslavingszorg. Tijdens deze bijeenkomst krijg je antwoorden op bovenstaande vragen en is er ruimte voor inbreng van jouw eigen vragen.

Door: Birgit Klapper

Nieuwer bericht →Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published