De voordelen van LOL

Geplaatst door Birgit Klapper op

Door: Anoeska Vellekoop en Birgit Klapper. Zoals je waarschijnlijk weet staat LOL voor Live Online Leren; samen interactief leren met een expert, maar dan online. Deze opkomende leermethodiek kent vele voordelen ten opzichte van andere leermethodes. In deze blog worden deze voordelen nog eens toegelicht.

Iedereen vooraan in de klas

De kracht van het Live Online Leren is dat het lesgeven weer puur om het lesgeven gaat. In het huidige onderwijs is het erg belangrijk dat een docent leert hoe hij/zij om moet gaan met groepsdynamiek. De groepsdynamiek bepaalt namelijk in hoeverre er geleerd kan worden. In deze tijd hoor je vaak dat docenten aangeven dat ze meer ‘politieagentje moeten spelen’ dan dat ze echt les kunnen geven. Veel huidige didactiek en pedagogiek is erop gericht om de leerling bij de les te houden.

In het LOL-klaslokaal zit iedereen voorin. Dit is een voordeel voor zowel de trainer als de cursist. In het LOL-klaslokaal werken we met kleine groepen, waarbij cursisten vooral met elkaar en de trainer in gesprek gaan over kennis en toepassingen. De mate van interactie ligt hoog, waardoor de cursist ook nauwelijks kans krijgt om af te dwalen. De trainer heeft verschillende middelen in handen om de regie te houden. Zo kan de trainer bijvoorbeeld zelf bepalen of cursisten met elkaar kunnen chatten of niet. Ook verschijnt er in het scherm van de trainer een uitroepteken als iemand een ander scherm open heeft staan. Instellingen in de tools en regels zoals deze zorgen ervoor dat de cursist zich alleen met de les bezighoudt en minder snel wordt afgeleid.

Kennisexpert wordt trainer

De LOL-methodiek is zo opgezet dat iedereen die over kennis beschikt, deze via de LOL-omgeving kan etaleren. De LOL-training van de Learning Connected biedt ondersteuning aan ieder die bijeenkomsten wilt geven via de LOL-omgeving. De LOL-training van de LOL-academy leidt de aanstaande LOL-trainer op in het gebruik van de LOL-omgeving en laat zien hoe een les in de LOL-omgeving didactisch verantwoord kan zijn. Dit zorgt ervoor dat iemand niet per sé een docent hoeft te zijn, om toch les te mogen (én kunnen) gaan geven via de LOL-omgeving. Zo wordt kennisv makkelijker en sneller verspreid! Natuurlijk biedt het wel voordelen als iemand al enige didactische voorkennis heeft.

Een illustratief voorbeeld is de cursus die Learning Connected heeft opgezet en uitgevoerd in samenwerking met Lucertis, een organisatie voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Deze cursus is gegeven door twee psychiaters en was gericht op het ondersteunen van jeugdartsen in het detecteren van autismespectrumstoornissen. De psychiaters waren niet opgeleid in groepsdynamiek, maar hebben toch een zeer waardevolle cursus kunnen geven. De psychiaters beschikten over de inhoudelijke kennis, Learning Connected heeft de methode aangereikt om deze kennis over te brengen. Dankzij de LOL-training konden de psychiaters een waardevolle online cursus geven. Zelf deze cursus volgen? Kijk op deze link!

Zelf LOL-trainer worden? Schrijf je dan in voor de LOL-basistraining!

← Ouder bericht Nieuwer bericht →Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published