Autisme bij meisjes

Geplaatst door Birgit Klapper op

Bij meisjes wordt autisme vaak later ontdekt dan bij jongens. Soms komt het pas aan het licht als ze volwassen zijn. Hoe kan dit?

Zowel jongens als meisjes met autisme, hebben problemen op dezelfde gebieden. Er is sprake van beperkingen in de communicatie, in het sociale contact en in het flexibel zijn in denken en doen. Maar veel meisjes en vrouwen kunnen hun autistische kenmerken meer verstoppen. Ouders leren hun dochters om sociaal te zijn, te troosten en begrip te hebben voor anderen. Meisjes die hier moeite mee hebben, worden van jongs af aan gestimuleerd om zich aan te passen.

Bij jongens met autisme kan sprake zijn van echolalie: papegaaien, iemand napraten of geluiden herhalen. Meisjes vertonen eerder sociale echolalie, ze doen sociaal gedrag na. Ook zijn meisjes vaker dan jongens geïnteresseerd in sociale onderwerpen en verdiepen zich hierin. Ze leren op deze manier sociale regels en voldoen daardoor minder aan typisch autistische kenmerken.

Hoe kun je meisjes en vrouwen met autisme dan wel herkennen? Ten eerste valt op dat ze sneller moe zijn. Sociale contacten onderhouden is vermoeiend en kost hen veel energie. Hierdoor zijn ze kwetsbaarder voor andere problemen zoals het ontstaan van angst, stress en depressie. Vrouwen bij wie op latere leeftijd aan autisme wordt gedacht, zijn vaak al behandeld voor allerlei andere klachten. Maar zolang de onderliggende oorzaak niet aangepakt wordt, zullen de problemen blijven terugkomen.

Wil je het hele artikel lezen? Klik dan hier.

← Ouder bericht Nieuwer bericht →Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published