Studenten met een niet-westerse achtergrond zijn vaker depressief

Bron: At5-Nieuws

De Studentengezondheidstest, uitgevoerd onder 5000 UVA en HVA studenten in Amsterdam, heeft uitgewezen dat studenten met een niet-westerse achtergrond vaker psychische problemen hebben dan hun westerse medestudenten. 

Zo heeft deze groep vaker last van depressieve gevoelens en angstklachten. Mogelijk spelen traumatische levenservaringen, taalproblemen, moeite met cultuurverschillen en discriminatie een rol bij het ontstaan van deze klachten. Maar ook bewijsdrang en het extra goed willen doen voor de familie worden als mogelijke oorzaken genoemd.

Bijkomend probleem is dat de hulpverlening bij juist deze groep vaak moeizaam op gang komt of dat de behandeling weer vroegtijdig wordt gestopt.

Bekijk ook het verhaal van Yasmine Moussaid, een studente die tijdens haar studie te kampen had met een burn-out en geen aansluiting vond bij de reguliere GGZ-hulpverlening.

Ben jij zelf professional en op zoek naar meer handvatten om GGZ problemen bij migrantenjongeren sneller te herkennen en bespreekbaar te maken?  Meld je dan nu aan voor de live online cursus ’Cultuursensitief werken en vroegsignalering GGZ-en LVB-problematiek bij migrantenjeugd’.

← Ouder bericht Nieuwer bericht →