Sterkere reactie op visuele prikkels, verbonden aan autisme of geslacht?

Geplaatst door Birgit Klapper op

Er zijn veel aanwijzingen in de wetenschap die aangeven dat mensen met autisme sterker reageren op visuele prikkels dan mensen zonder autisme. Onderzoekers van universiteiten in vijf landen wilden onderzoeken hoe snel mensen vaststellen of een stel witte balken op een scherm naar links of naar rechts beweegt. Omdat autisme vaker lijkt voor te komen bij jongens dan bij meisjes, hadden de onderzoekers ook het geslacht meegenomen, dit dus bij de groep met autisme en bij de controlegroep.

Uiteindelijk bleek dat er niet alleen in de autismegroep, maar ook in de controlegroep een verschil was tussen de geslachten. Mannen bleken genoeg te hebben aan een beeld dat een tiende seconde duurt, bij vrouwen duurde dit een kwart tot 75% langer.

Het snel herkennen van links-naar-rechts en rechts-naar-links beweging lijkt volgens deze onderzoeken dus te komen door een verschil in geslacht, en niet door autisme.

Er valt nog veel te onderzoeken, maar dit onderzoek toont naar mijn idee wel weer aan dat we altijd voorzichtig moeten zijn in het trekken van conclusies: in dit geval werd iets toegeschreven aan autisme, wat uiteindelijk bleek samen te hangen met geslacht. 

← Ouder bericht Nieuwer bericht →