Reach-Aut project na vier jaar bijna klaar (deel 1)

Geplaatst door Birgit Klapper op

Door: Maarten van 't Hof

Het heeft even geduurd, maar hier is mijn 2e blog! In dit blog wil ik iets delen over een project waar ik vier jaar mee bezig ben geweest, een periode waarin ik heel veel geleerd heb, veel leuke mensen heb ontmoet, met veel geweldige mensen heb samen kunnen werken en een project heb kunnen doen wat ook nog eens veel heeft opgeleverd.

Even in het kort samengevat: In 2014 zijn de Academische Werkplaats Autisme (Reach-Aut en SamenDoen!) gestart. Als Lucertis hebben we de afgelopen 4 jaar de projectgroep 4; transities in educatie gehad binnen Reach-Aut waarin we o.a. scholingsmodules voor jeugdartsen en basisschool leerkrachten hebben gemaakt en meegewerkt hebben aan een website voor ouders.

De missie van Reach-aut was, zoals dat mooi verwoord is: het duurzaam verbinden van kennis over autisme uit praktijk en wetenschap, kennis te benutten en te waarborgen in praktijk, beleid en opleiding. Mijn uitleg was altijd dat we als experts van verschillende velden bij elkaar (wetenschap, praktijk en ervaringsdeskundigen) samen producten ontwikkelen waar mensen behoefte aan hebben en die daarnaast ook nog inhoudelijk sterk zijn.

Het leuke van dit project zat hem vooral in het woord samen. Samen ontwikkelen. Afgelopen dagen was ik een overzicht aan het maken van de mensen die meegewerkt hebben aan dit project en dan kom ik op 35 mensen die van buiten onze instelling! Dit zijn bv. (staf)jeugdartsen (CJG-Rijnmond/GGD Haaglanden/GGD ZW), leerkrachten uit het basisonderwijs, inhoudelijke experts (o.a. de Jutters, Heliomare), onderwijsbegeleidingsdienst (o.a. OBD Noordwest) en ouders van kinderen met (het vermoeden van) ASS. In de werkgroepen waarin we de modules ontwikkeld hebben waren dus zowel mensen uit de wetenschap, uit de praktijk en ervaringsdeskundigen vertegenwoordigd.

Het was vooral deze combinatie van mensen, die samen aan een gemeenschappelijk doel werken, wat dit project zo leuk geeft gemaakt. De uitwisseling van verschillende ervaringen, kennis, inzichten en meningen zorgde voor enorm veel enthousiasme en inspiratie. Zo nu onder het genot van nasi, saté en stokbrood omdat de werkgroep tijdens etenstijd was, of gebak en koekjes hielpen ook natuurlijk! 

Klik hier om de website van Reach-Aut te bezoeken.

Deel 2 volgt volgende week.

← Ouder bericht Nieuwer bericht →