Maarten zijn eerste blog: autisme congressen

Geplaatst door Anoeska Vellekoop op

Mijn eerste blog! Als eerst moet ik zeggen dat ik het erg leuk vind om vanaf nu mijn werk via blogs en vlogs met jullie te gaan delen. Aangezien ik dit voor het eerst doe (soms voel je je opeens erg oud) zal het een beetje zoeken zijn wat leuk en interessant is om te delen, maar dat komt vast goed. Ik ben me er bewust van dat het beroep van onderzoeker niet het meest spraakmakende beroep is om over te bloggen en te vloggen, maar ik hoop dat ik, via mijn blogs en vlogs, interessante, leuke en nuttige dingen met jullie kan delen over onderzoek en autisme, onderwerpen waar ik zelf erg enthousiast over ben!

Congressen deel 1
Maart, april en mei zijn voor mij als onderzoeker altijd drukke maanden. Dan zijn namelijk drie congressen: Nationaal Autisme Congres (NAC), NVvP Voorjaarscongres en INSAR (International Society for Autism Research). Nu heeft iedereen altijd het idee dat koffie drinken, broodjes eten en lekker zitten en een beetje luisteren het enige is wat je moet doen bij congressen. Een beetje relaxen. Voor bezoekers van congressen is dat ook zo, maar voor onderzoekers die iets van hun werk willen presenteren totaal niet! In de maanden voor een congres ben je al druk bezig het schrijven van de perfecte abstract, het maken van mooie posters (het oog wil ook wat) en het voorbereiden van dé beste presentatie. De kwaliteit van onderzoek zit het namelijk in de details (leuke overlap met autisme hè :D). Aangezien het vaak de eerste keer is dat je iets van je resultaten laat zien, wil je hiermee een super goede indruk maken. Stress, stress, stress om de deadlines te halen en dan is daar eindelijk het congres zelf...

18e Nationaal Autisme Congres, 9 maart 2018, Rotterdam

Het NAC is hét autisme congres van Nederland en heeft een hoofdprogramma met grote internationale sprekers en een paralelprogramma met Nederlandse sprekers. Zo waren er dit jaar o.a. presentaties over vroege detectie van autisme, autisme en het brein, sekseverschillen bij autisme en stigma. Vorig jaar heb ik tijdens de paralelsessies iets gepresenteerd over ons project bij de academische werkplaats autisme Reach-Aut, maar dit jaar had ik, samen met mijn co-auteurs uiteraard, twee posters. De eerste: Autistic Features and Gender-Specific Eating Behavior Throughout Childhood: the Generation R Study gaat over het onderzoek dat ik doe bij het Erasmus-MC. In het kort laten de resultaten zien dat in de algemene populatie autisme kenmerken en eetproblemen op jonge leeftijd aan elkaar gerelateerd zijn, maar dat door de kindertijd heen, er een andere relatie is tussen autisme kenmerken en eten voor jongens als voor meisjes. Super leuke en vernieuwende resultaten, meer volgt! De tweede poster: Autism Knowledge and Psychiatric Stigma in Dutch Physicians Screening in the Child General Population gaat over het kennisniveau van CJG artsen over (de signalering van) autisme en onderzoekt in welke mate CJG artsen negatieve attitudes hebben tegenover mensen met een psychische stoornis. Ook over dit onderzoek zal ik in een latere blog wat meer vertellen. 

Als je, als onderzoeker, posters hebt hangen op een congres, sta je daar op bepaalde tijden naast. Het is altijd afwachten hoeveel mensen je poster alleen lezen, vragen hebben of een praatje willen maken over het onderwerp. Het scheelt heel erg per congres, maar meestal, en ook deze keer, waren er weer een aantal mensen die toch serieuze interesse hadden, erg leuk!  Afsluiting van de dag... Leuk: speciale vermelding bij de posterprijs (top 4) voor het onderzoek naar autismekenmerken en eetproblemen, YEHHHH! Minder leuk: na afloop van het congres was de poster weg! Waar ik (stiekem) hoopte dat hij door een ‘fan was meegenomen bleek later dat de man die de posterstands afbrak, de poster per ongeluk had meegenomen.

NVvP voorjaarscongres, 11-13 april Maastricht
Het NVvP is hét psychiatrie congres van Nederland met ieder jaar ongeveer 4000 bezoekers. Dit jaar mocht ik, naast een poster ophangen, ook een presentatie geven over mijn onderzoek naar de relatie tussen autisme en sekse-specifiek eetgedrag in de kindertijd. Super leuk! Nu had ik het mooi gepland dat ik drie dagen voor de presentatie terugkwam van een korte backpack vakantie in India (geweldig land trouwens!). Alleen… ik kwam terug met een Indiaanse buikgriep. Hoewel niets erger is dan zo'n belangrijke presentatie te moeten geven als je erg ziek bent, kan je deze mogelijkheid niet voorbij laten gaan. Dus hup, vroeg opgestaan, 2 paracetamols ingenomen en hopen dat alles goed gaat. Om een lang verhaal kort te maken, de presentatie ging goed en er kwamen positieve reacties en goede vragen. Toen snel naar huis en mijn bed weer in… missie volbracht!

Zo, dat waren de eerste twee congressen van dit jaar. In de komende 3 weken de twee posters voorbereiden voor INSAR, het grootste autisme congres ter wereld dat dit jaar in Nederland is! Meteen een mooi moment om mijn eerste vlog te maken!

Tot dan! 

Groetjes,
Maarten

← Ouder bericht Nieuwer bericht →