Blog 2 van Tatiana: schematherapie bij mensen met autisme

Geplaatst door Birgit Klapper op

Ik moest even nadenken wat ik voor mijn blog van deze maand zou schrijven, het is immers komkommertijd. Waar ik zelf veel mee bezig ben geweest het afgelopen jaar is schematherapie bij mensen met autisme. Dit in het kader van wetenschappelijk onderzoek wat gedaan wordt door klinisch psycholoog en promovendus R. Vuijk van Sarr volwassenen Rijnmond.

Voor dit onderzoek hebben we met meerdere GZ-psychologen gedurende twee jaar schematherapie aangeboden aan volwassenen met ASS en persoonlijkheidsproblematiek en wordt er gekeken naar de effecten van deze therapievorm bij deze doelgroep. De resultaten zijn nog niet bekend maar de ervaringen van mijzelf en mijn collega therapeuten zijn wel positief.

Dat heeft mij ertoe aangemoedigd om schematherapie ook in te zetten bij adolescenten met ASS en een bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling en daarover ben ik helemaal enthousiast. Adolescenten zijn nog wat flexibeler en kunnen gedragspatronen vaak toch nog wat sneller ombuigen naar alternatieven (ook jongeren met ASS!).

Voor mij is het modusmodel een waardevolle toevoeging aan mijn therapeutische toolkit in het werken met jongeren met ASS. Het concept begrijpen ze vaak prima en ze kunnen toch ook vrij goed met de verschillende experiëntiele technieken uit de voeten ook al zou je dat, gezien hun ASS, misschien niet direct verwachten. Het is een andere manier om moeilijke gedrags- en denkpatronen aan de kaak te stellen. Bovendien, letterlijk ervaren hoe het is om een situatie vanuit een ander oogpunt te beleven en te bekijken, geeft toch een ander effect dan ‘erover praten’ of een huiswerk opdracht meegeven die ze dan thuis toch soms moeilijk uitgevoerd krijgen.

Zoals gezegd moeten de resultaten van het onderzoek nog geanalyseerd en gepubliceerd worden, maar ik zou collega’s graag aanmoedigen om ook eens hieraan te denken als het gaat om de behandeling van jongeren of volwassenen met ASS.

 

Meer weten over Tatiana en haar werkzaamheden? Klik hier.

← Ouder bericht Nieuwer bericht →