Autisme en vakantie

Geplaatst door Anoeska Vellekoop op

In grote delen van het land is het weer meivakantie! Alle kinderen zijn lekker 1 of 2 weken vrij van school. Voor veel mensen is dit fijn en leuk, behalve voor kinderen met autisme. Die hebben vaak moeite met vakantie. Want vakantie betekent verandering. Ze worden uit het normale ritme getrokken, hebben een andere dagindeling en moeten zichzelf dagen lang vermaken.

Voor ouders/verzorgers, eventueel broertjes, zusjes of andere familieleden brengt dit ook veel stress en onrust met zich mee. Het kan helpen om een vakantie goed voor te bereiden. Dit betekent dat je alvast kunt bedenken wat je gaat doen, en maak eventueel vooraf ook een duidelijke planning. Maar een dagje weg kan ook juist weer lastig zijn. Voor deze situaties is er de Autipas.

De Autipas is naar een Engels voorbeeld ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Autisme, het AutismeFonds en het Landelijk Netwerk Autisme. De pas bestaat uit een plastic kaart ter grootte van een creditcard, zodat deze gemakkelijk mee te nemen is. De pas wordt geleverd met een bijpassend hoesje waarop de belangrijkste persoonlijke kenmerken van de gebruiker kunnen worden aangekruist.

Door de Autipas te tonen in een lastige situatie kan er op eenvoudige en discrete wijze informatie geven worden gegeven over de problematiek van het kind. De Autipas kan ook goed hulpmiddel zijn om een bezoek aan een evenement of pretpark gemakkelijker te maken. Ook is de Autipas te gebruiken voor situaties als bij de tandarts, in het ziekenhuis, bij onverwachte situaties die onrust en paniek kunnen oproepen of bij politie- en douanecontroles. Zo worden misverstanden en escalaties vaak voorkomen. Dankzij deze pas kunnen veel kinderen (en volwassenen) met autisme nu óók genieten van een dagje uit. En dat komt in de vakantie goed van pas!

Lees meer over deze Autipas en bekijk een overzicht van attractieparken die de Autipas accepteren op http://www.autisme.nl/activiteiten/autipas.aspx.

Fijne vakantie!

← Ouder bericht Nieuwer bericht →